Eva Rossi: Brno přátelštější rodinám a seniorům

Eva Rossi: Brno přátelštější rodinám a seniorům

 

Brno je v posledních letech stalo městem, ve kterém je příjemné žít. patří do sítě zdravých měst, podporuje aktivity, které jsou přátelštější k rodinám a seniorům a je to výsledek politiky města. nedávno na radnici proběhly pracovní snídaně, zaměřené na aktivity, podporující práci domácích pečujících, život mladých rodin a také podporuje aktivity seniorů, které jsou za aktivní stárnutí a prevenci. Zapojuje seniory do společenského života. O Akademii třetího věku, kterou pořádá Městská policie je zájem, převyšující nabídku. Pasivita a izolace totiž zdravému a zajímavému životu nefandí. Městský úřad vydává informační publikace o všech aktivitách, a také uveřejňuje všechny programy v tisku. „Na druhé straně je ověřenou pravdou, že k pasivní polovině obyvatelstva se nedostanou ani ty nejatraktivnější pozvánky. Někdy také proto, že pro ně prostě nejsou zajímavé, nechce se,“ říká Mgr. Eva Rossi, vedoucí brněnského Odboru zdraví.

 

Otázky pro Evu Rossi

 

V Brně se v poslední době zlepšilo mnoho věcí, které usnadní život rodinám, město je mnohem přátelštější seniorům, i lidem s handicapem.  Co je v tomto směru pro naše město typické? Máme v Brně nějaká prvenství?

 

Nemůžeme objektivně hodnotit a srovnávat prorodinnou politiku jiných měst a města Brna, neboť v této oblasti nemáme kompletní informace, obzvláště o městech z jiných krajů. Dá se říci, že v Jihomoravském  kraji dobře fungují pravidelná setkávání koordinátorů rodinné politiky  z různých měst. To pomáhá k vzájemné informovanosti mezi jednotlivými městy.

Město  Brno je specifické svou velikostí , proto své aktivity musí cílit na různorodé potřeby velkého množství svých obyvatel. A právě velikost města přináší svá pozitiva i negativa při realizaci konkrétních opatření. Např. zapojením do osvětových kampaní můžeme oslovit velké množství lidí, ale například  při realizaci některých konkrétních opatření  je nutné  vnímat, že potřeby obyvatel každé městské části mohou být diametrálně rozlišné.

 

Co je hlavním cílem rodinné politiky města Brna?

 

Chceme vytvářet příznivé podmínky k tomu, aby zde rodiny vznikaly a trvale žily. K tomu jim může pomoci například nabídka služeb pro podporu funkce a soudržnosti rodiny, podporu služeb péče o dítě, podpora slučitelnosti rodiny a zaměstnání.  Město podporuje rodiny i přímo: pochválit se dá například bytová politika, hromadná doprava a další programy.

Konkrétně   Brno ustanovilo dotační titul na projekty  přátelské rodinám:  v roce 2017 rozdělilo bezmála 2 miliony korun mezi organizace, které nabízejí   služby: odborné poradenství, podporu rodičů během  rodičovské dovolené,  nebo zase naopak  návrat rodičů na trh práce. Využívané jsou také volnočasové aktivity pro rodiče a jejich děti.  Formu dotačního titulu považujeme za velmi efektivní. Příjemci dotací  jsou  převážně neziskové organizace, pracují přímo z konečnými uživateli. Znají jejich potřeby a dokáží na ně pružně reagovat.

 

Městem Brnem se stále těžko cestuje právě rodinám,   mimo jiné i proto, že hromadná doprava poměrně drahá.  Co nás v tomto směru čeká?

 

Pozitivní  změny. Příznivější budou ceny jízdného pro  rodiče s dětmi (doprovod dítěte do tří let zdarma, dítě do 10let zdarma apod.)

Pochlubit se můžeme skvěle fungujícím  projektem sítě Family Pointů, který nejenže v  Brně vznikl, ale rozšířil se odtud do jiných měst i za hranice Jihomoravského kraje.

 

Co jsou to Family Pointy?

 

Zařízení, kde  mohou rodiny najít místo pro odpočinek například během cestování s dětmi, najdou tu  možnost přebalení a nakojení dětí a v tzv. kontaktních Family Pointech dostanou na požádání také  potřebné informace o sociální péči. Tento  projekt Centra pro rodinu  vznikl ve spolupráci s městem Brnem, konkrétně  díky jeho klíčové finanční podpoře.

 

Mají v  Brně v porovnání s jinými městy nějaké výhody  senioři a osoby se zdravotním postižením ?

 

Těžko říci, zda se mají lépe, než v jiných městech, ale Brno každopádně  podporuje nejrůznější aktivity a projekty zaměřené právě na starší obyvatele. Úzce spolupracuje s organizacemi, které nabízí lidem aktivně stárnout. Každoročně Statutární město Brno vyhlašuje dotační program „Aktivity realizované v rámci Plánu aktivního stárnutí ve městě Brně“.  Dává zelenou aktivnímu životu seniorů,  mezigeneračním  aktivitám, preventivním a vzdělávacím programům.

 

 

Mgr. Eva Rossi, vedoucí   Odboru zdraví Oddělení prorodinné politiky Magistrátu města Brna, tajemnice  Poradního sboru Rady města Brna pro bezbariérové Brno 

 

 

Ptala se Pavla Hobstová

 

 

Eva Rossi: Brno přátelštější rodinám a seniorům
Tagged on:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..