Cukr blog: trefa do černého

 

Hlad rychle zaženete, když sníte něco sladkého. A to je ta past. Hladina cukru v krvi zvýší, vyplaví se inzulín, cukr v krvi rychle klesne na nižší hodnotu, než původně. A zase je tu hlad a obrovská chuť na něco sladkého. To vše během několika minut. Proces se opakuje. Tato slova křičí z filmového plátna rozčílený psycholog Anthony Sclafani z Brooklyn College v New Yorku. V laboratoři zkoumá závislost našeho chování na potravinách. Vychází mu, že cukr je droga. Film Cukr blog.

 

Kdo jí cukr, chce ho jíst víc a víc.  A víc.

Sociálně angažovaný dokument Cukr blog byl v Brně pokaždé vyprodán do posledního místa. Na filmovém festivalu Jeden svět 2015, který v Brně běží ve dnech od 16. do 24. března.

Pokud jste zapomněli chemické poučky ze základní školy, nenechte si ujít tento film Andrey Culkové s názvem Cukr blog. „Je to osobní investigativní thriller o naší závislosti na cukru a sladkém životě,“ říká o hodinovém strhujícím příběhu samotná autorka.

Osobní příběh cukru

Když Andrea čekala své třetí dítě, objevila se u ní nečekaně těhotenská cukrovka. Musela ze dne na den změnit jídelníček, a zjistila, že to není tak jednoduché. Kde sehnat „normální“ zdravé potraviny? Cukr je všude. Ve většině potravin.

Odmítání cukru ve filmové podobě se začala věnovat už během těhotenství celou duší. Objevuje nečekané souvislosti, které nám výrobci potravin tají. Například to, že do průmyslově vyrobených potravin výrobci sypou stále více cukru, úmyslně, aby v konzumentech vypěstovali závislost. Lidé spořádají více sladkostí, až je sní, musejí kupovat znovu a znovu.

 

cukr blog 1

Cukr dnes

Podle statistik sníme třikrát více cukru, než před sto lety, ale počítají statistiky vůbec všechno? Nejsou ty počty trochu mimo? Zahrnují  také limonády. Ve filmu nám jedna z hrdinek ukazuje asi půlkilový pytlík cukru, který je rozpuštěný v jedné láhvi koka koly. Ještě před padesáti lety vůbec neexistovaly čokoládičkové pochoutky, nabité cukrovou směsí, cukrářské firmy pořádají dětské oslavy, kde se rozdávají želatinoví medvídci úplně zadarmo a výrobci se to vyplatí! Ještě nikdy ne nesnědlo tolik cukru, jako dnes, můžeme tedy vůbec tušit, jak tato masová závislost dopadne?

Cukr blog  Andrey Culkové sklidil v zahraničí ovace, byl nazván  historickým thrillerem, vychází při tom z vědeckých poznatků a autentických výpovědí světových vědců ale také obyčejných bojovníků proti cukernému průmyslu.

Andrea Culková: Cukr blog

 

Pavla Hobstová

Cukr blog: trefa do černého
Tagged on:

2 thoughts on “Cukr blog: trefa do černého

  • 23.3.2015 at 10.11
    Permalink

    jsem velice ráda, že Váš blok existuje. Nejím cukr více než rok a jsem opravdu spokojená! Také šířím informace o cukru.
    Je šílené, že v každém obchodě je tak třetina produktů z cukru, nebo obsahují cukr. Je to až děsivé, jak jsme si na to zvykli a připadá nám to normální a ještě rovnou od malička na to učíme naše děti. Podporuji lidi kolem sebe, aby to pustili a měli kvalitnější život!
    Přeji mnoho úspěchů!

  • 23.3.2015 at 13.00
    Permalink

    Děkujeme Vesně a jsme rády, že nás čte. V.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.